Лондон иска безтарифен достъп до общия пазар на ЕС

Плановете са на министъра по Брекзит Дейвид Дейвис

Лондон иска безтарифен достъп до общия пазар на ЕС

Великобритания ще встъпи в преговорите със страните от ЕС, търсейки безплатен достъп до единния пазар, пише The Independent. Изявлението е на министъра по Брекзит Дейвид Дейвис. 

Дейвис, който ще играе водеща роля в преговорите, заяви че ще е в интерес на страните от ЕС да запазят добри взаимоотношения с Великобритания.

По време на визитата си в Северна Ирландия Дейвис обяви: „По отношение на достъпа до единния пазар, това към което ще се целим е безтарифен достъп до него, но това е въпрос на преговори“.

„Ще преговаряме по въпрос, който предполагам, е от интерес за другите членки на ЕС и те искат да получат добри търговски отношение с обединеното кралство в дългосрочен план“, заяви той.

По време на визитата си Дейвис също обеща, че няма да има връщане към „твърда граница“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, когато Великобритания напусне ЕС.

Пишейки за Belfast Telegraph в четвъртък, Дейвис заяви: „Имахме обща зона за пътуване между Великобритания и Република Ирландия дълги години преди страните да бъдат членки на ЕС. Ние сме ясни, не искаме твърда граница – без връщане към миналото – и без ненужни търговски бариери“.

Коментари: 0