Лондон разтърсва технологичните гиганти с нов данък

Предвижда се той да е 2% върху някои конкретни цифрови услуги

Лондон разтърсва технологичните гиганти с нов данък

Великобритания би могла да стане първата голяма световна икономика, която да обложи с данък интернет гигантите, . Това става на фона на продължаващите преговори на европейско и световно равнище за облагане с данък на американските интернет гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon, наричани Gafa - акроним на четирите най-големи технологични компании.

Строгият и деен министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд няма навика да прави разки промени и като убеден консерватор обикновено подкрепя намаляването на данъците и винаги посреща с отворени обятия компаниите. В понеделник обаче Хамънд разбуни духовете, като в края на речта си за бюджета в британския парламент обяви "данък върху цифровите услуги".

"Едно международно споразумение е най-доброто решение в дългосрочен план. Напредъкът в това отношение е невероятно бавен и не можем да губим твърде много време в безкрайни дискусии. Ние ще въведем данък върху цифровите услуги в Обединеното кралство", обяви той под приветствените възгласи на депутатите.

Това ще бъде налог от 2% върху някои конкретни цифрови услуги: "търсачки, социални мрежи и магазините за онлайн пазаруване", според министерство на финансите. С този данък ще бъдат обложени само компании, които имат годишен оборот над 500 милиона британски лири (560 милиона евро). Ако той бъде въведен през април 2020 г., то новият налог би могъл да носи около 400 милиона лири годишно до 2022 г.

Без изрично да се споменава, данъкът е насочен пряко към големите американски технологични компании. Ниските данъци, които те плащат във Великобритания, редовно са обект на критика в пресата.

Ръководители на европейски технологични компании като Spotify, Booking и Zalando вече изразиха "сериозно безпокойство" от намерението на ЕС да обложи с данък интернет гигантите.

Такава мярка би навредила на икономическия растеж и иновациите, на инвестициите и заетостта в цяла Европа, посочват ръководителите на 16 компании.

Според тях предлаганият данък "е замислен за много рентабилни големи компании, но ще има несъразмерен ефект за европейските компании, което ще доведе до несправедливо отношение".

Коментари: 0