Лондон въвежда такса от 10 паунда за старите автомобили

Шофьорите ще плащат, за да карат в центъра

Лондон въвежда такса от 10 паунда за старите автомобили
5570 ~ 1 мин. четене

Лондон въвежда такса "токсичност" за старите автомобили. Шофьорите ще плащат по 10 паунда, за да карат в центъра на града, обяви кметът Садик Хан. Т.нар. такса "токсичност", или "T-charge" на английски е част от мерките срещу замърсяването на британската столица, съобщава Скай нюз.

Колите, които нямат сертификат Евро 4, ще бъдат облагани. Това са предимно возила на бензин или дизел, регистрирани преди 2006 г.

Очаква се поне 1000 автомобила да плащат таксата в работен ден, за да се движат в центъра на града.

Таксата влиза в сила от 23 октомври. Тя ще се начислява и върху досегашната такса "задръстване", което означава, че на един шофьор на стар автомобил ще му струва 21,50 паунда да кара колата си по централните лондонски улици в работен ден между 7.00 ч. сутринта и 18.00 ч. следобед.

"Потресаващо е, че живеем в град, където въздухът е толкова отровен, че много от децата ни растат с белодробни проблеми. Ако не направим драстични промени сега, не можем да защитим здравето на семействата си в бъдеще", заяви кметът Хан.

Вече няколко големи европейски градове наложиха различни забрани за ползване на дизелови автомобили, които се считат за най-замърсяващи и други ограничения на движението, за да се борят срещу замърсяването на въздуха

Подкрепи Economic.bg