Лондонската фондова борса си избра нов директор

Новият изпълнителен директор ще е Дейвид Шуимър, който ще заеме поста на 1 август

Лондонската фондова борса си избра нов директор

Снимка: Wikimedia

Дейвид Шуимър (не е актьорът от "Приятели") ще бъде новият главен изпълнителен директор на Лондонската фондова борса (LSE) от 1 август.  Той ще заеме мястото на Хавиер Роле, който се оттегли миналия ноември след големи промени в Борда на директорите, пише BBC.

В изявление на борсата се посочва, че Шуимър е „лидер с голям опит”. 49-годишният банкер е работил в продължение на 20 години в Goldman Sachs. Последно бе глобален ръководител на търговския сектор на инвестиционната банка, както и глобален ръководител на сектора ѝ за метали и добив.

Роле беше помолен да се оттегли една година преди изтичане на мандата му, а един от най-големите акционери в компанията, заяви, че всъщност е бил принуден. Под ръководството му пазарната стойност на Лондонската фондова борса се повиши от 926 млн. евро до почти 16 млрд. евро. Според медийни публикации обаче някои служители не одобрявали стила му на управление.

По данни на Business Insider Шуимър ще получава годишна заплата от 775 000 паунда ($1.1 млн.), плюс бонус до 225%. Той също така ще получи дългосрочен план за стимулиране в размер на 300% от заплатата, който ще бъде за срок от пет години, както и парична помощ в размер на 15% от заплатата му вместо пенсия, командировъчни и добавки за жилище.

Коментари: 0