„Лукойл” реши да не продава бензиностанциите си в Русия

Това стана ясно след среща на Вагит Алекперов с президента Владимир Путин

„Лукойл” реши да не продава бензиностанциите си в Русия
Автор: Александра Сотирова

Петролната компания „Лукойл” реши да не продава своята мрежа бензиностанции в Русия, заяви ръководителят на дружеството Вагит Алекперов на среща с президента Владимир Путин. „Имаше информация, че ние продаваме всички бензиностанции. Разработвайки стратегия за десет години, нашите експерти направиха предложение за продажбата на различни мрежи, но управлението не се съгласи” – казва Алекперов, цитиран от руското издание „Интерфакс”. Той отбелязва, че „Лукойл” модернизира своите бензиностанции.

В някои страни компанията продава своите активи: Украйна, Литва, Естония, Латвия и Полша. Присъствието в други страни се увеличава, например, в Холандия и Белгия, допълни ръководителят на руския гигант. Алекперов каза, че в Русия под марката на компанията има около 3 хил. бензиностанции.

В края на март 2017 г. стана ясно, че "Лукойл" обмисля продажбата на около 1/3 от мрежата бензиностанции в Русия, което се дължи на неблагоприятната икономическа ситуация. „Чистата печалба на бизнеса с горива в Русия за първото тримесечие е близо до нула. Първото тримесечие често не е много добро, но тази година то е много неуспешно. В момента доходността е около 8 рубли за тон в сравнение с 2000 рубли на тон година по-рано, което се дължи на новите акцизни ставки върху горивото в Русия” – заяви източник от компанията тогава.  

Според източници на изданието „Комерсант” преговорите за продажбата на обектите в Русия са се водили с трейдъра Glencore и катарския инвестиционен фонд QIA, който през декември миналата година придоби 19.5% от акциите "Роснефт". Въпреки това, тези фирми никога не са били специализирани в продажбата на горива на дребно. Журналистите вярват, че новината за продажбата е била „блъф, насочен към постигането на растеж на цените на дребно."

Коментари: 0