\"Лукойл\" с интерес към приватизацията на \"Башнефт\"

Русия започна продажбата на държавна собственост с цел да спаси бюджета на страната

\

"ЛУКОЙЛ" уведоми "ВТБ Капитал" и Sberbank CIB за своята заинтересованост в участието на приватизацията на държавната петролна "Башнефт", това са потвърдили от компанията пред руското издание "Интерфакс".

По-рано източници на "Интерфакс", запознати със ситуацията заявиха, че "Лукойл" е изпратил писмо до организаторите, в което изразява своя интерес в закупуването на "Башнефт".

Тази седмица стана известно, че на консултантът по приватизацията на "Башнефт", "ВТБ Капитал" е изпратил до редица големи компании и инвестиционни фондове предложение за участие в приватизацията на "Башнефт". "ВТБ Капитал" приемаше заявления от потенциални купувачи на "Башнефт" до вечерта на 25 юли.

Досега, своя интерес за участие в приватизацията на "Башнефт" са съобщили "Лукойл", Независимата нефтогазова компания (ННК), "Татнефтегаз" и нефтопреработвателната компания "Антипинский НПЗ".

Държавата, представлявана от Федералната агенция по имоти, притежава 50,08% от акциите на "Башнефт".

Припомняме, че Русия започна продажбата на държавна собственост с цел да спаси бюджета на страната за 2016 г., в който днес има недостиг на 3 трилиона рубли. Това е 60 пъти повече от приходите от приватизацията на компанията за диаманти Алроса.

До края на годината властите ще продадат активи в "Роснефт", "Башнефт", "Совкомфлот” и в банка ВТБ.

Коментари: 0