МАЕ: Навлизаме в ключов период за петролния пазар

Санкциите срещу Иран ще повишат цената на петрола, а другите производители няма да компенсират липсите

МАЕ: Навлизаме в ключов период за петролния пазар
1044 ~ 2 мин. четене

През август световната продукция на петрол достигна рекорд от 100 млн. барела на ден, но пазарът може да се затегне и цените да се покачат, тъй като износът от Иран и Венецуела намалява. Това съобщи Международната енергийна агенция в месечния си доклад.

Въпреки стабилното производство и предлагане петролните пазари се затягат, което означава, че прекъсването на всеки голям производител би могло да доведе до значително въздействие върху цените. "Влизаме в много важен период за петролния пазар", подчертава се в доклада на МАЕ.

„Пазарът се очаква да се затегне през последната част на тази година, защото ако износът на Иран падне със значителен обем, ние ще разчитаме на други производители да увеличат продукцията си, за да компенсират това”, каза експерт пред CNBC.

Той има предвид, че компенсацията може да дойде от Ирак, Либия, Нигерия и Саудитска Арабия. Но това изглежда несигурно, тъй като нестабилността в Ирак и Либия в частност може да наруши нивата на предлагане.

Ирак - вторият по големина производител в ОПЕК, е свидетел на насилствени протести в и около Басра, където се намират повечето от нефтените му производства и единственото му дълбоководно пристанище. Демонстрантите са блокирали пътища и са заплашили да затворят петролните съоръжения в знак на протест срещу безработицата и корупцията.

Междувременно Либия също остава уязвима от смущения поради продължаващите вълнения и проблеми със сигурността.

Но с кризата във Венецуела, която не показва признаци на отслабване, а и с новите санкции на САЩ за иранската петролна индустрия, които ще влязат в сила на 4 ноември, други производители може би ще трябва да увеличат производството още повече, пише в анализа на МАЕ.

„Ако износът на Венецуела и Иран продължава да пада, пазарите биха могли да се затегнат, а цените на петрола ще се повишат, без да се компенсират увеличенията на продукцията от други места”, предупредиха МАЕ.

Подкрепи Economic.bg