Майкъл Блумбърг обяви план за 50% свиване на емисиите до 10 години

Кандидатът за президент на Демократическата партия вярва, че до 2045 г. Щатите могат да са въглеродно неутрални

Майкъл Блумбърг обяви план за 50% свиване на емисиите до 10 години

Снимка: БТА

Демократичният кандидат за президент на САЩ Майкъл Блумбърг разкри своя климатичен план за намаляване на въглеродните емисии в САЩ с 50% за десет години, съобщава Reuters. Той предвижда по-строги емисионни стандарти за новите газови централи и замяна на въглищата с по-чисти енергийни източници като вятър и слънчева енергия.

Блумбърг обяви кандидатурата си миналия месец, като той се нарежда сред общо 15-те кандидати на Демократите, които ще се борят помежду си да достигнат до финалната надпревара за президент през ноември 2020 г., когато ще се изправят срещу настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

„Президентът отказва да поведе битката срещу промените в климата, така че останалите от нас трябва да го направят“, казва Блумбърг в съобщение, като цитира позицията на Тръмп за климата, който изразява съмнение относно твърденията, че човешката дейност променя климата. Той дори извади САЩ от Климатичното споразумение от Париж, подписано от Барак Обама през 2015 г.

Планът на Блумбърг е в САЩ да се използва 80% чиста енергия до 2028 г., което е първата голяма стъпка към пълна въглеродна неутралност до 2045 г., се казва в съобщението.

Според него това може да стане чрез въвеждане на строги ограничения за замърсяването от новите инсталации, работещи с изкопаеми горива, и чрез прекратяване на всички субсидии за всички такива инсталации. А тези мерки би трябвало да стимулират подобряването на технологиите за чиста енергия и инвестирането в бедните общности, засегнати от замърсяването с изкопаеми горива или които се борят за преход към по-чиста енергийна икономика.

Той също така ще насърчи спътниковите компании да откриват течове на метан от световните нефтени и газови операции, и да наблюдават и оповестяват за течовете.

Антха Уилямс, съветник на Блумбърг, заяви, че климатичните действия ще бъдат включени във всички планове на кандидат-президента, включително икономическото развитие, селското стопанство и външната политика.

Майкъл Блумбърг от години работи активно върху изменението на климата. През 2011 г. той помага на Sierra Club, нестопанска зелена група, да стартира Beyond Coal - кампания, която притиска американските въглищни централи да затворят. Той също е финансирал America’s Pledge, коалиция от държави, градове и бизнес лидери, ангажирани да спазват Парижкото споразумение от 2015 г.

Докато активисти, включително шведската тийнейджърка Грета Тунберг, ускориха движението, притискащо световните лидери да ограничат изменението на климата, енергийни компании като Shell заявиха, че инвестициите в газ и нефт ще имат смисъл още десетилетия, тъй като клиентите търсят горива.

Коментари: 0