Макрон: ЕС засега не трябва да приема нови членове

Според него в момента в Блока има \"гражданска война\" между демокрация и авторитаризъм

Макрон: ЕС засега не трябва да приема нови членове

Снимка: БТА

Европейският съюз не трябва да приема нови страни членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат направени реформи. Това каза френският президент Еманюел Макрон в реч пред Европейския парламент, предава Associated Press. Той добави, че иска да приобщи държавите от Западните Балкани към европейския проект, но времето за тяхното присъединяване все още не е дошло.

"Ще подкрепя разширяване, само когато първо има задълбочаване (на интеграцията - бел. ред.) и реформа на нашата Европа", каза Макрон.

Той подчерта, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но не иска и една Европа, която, при условие че функционира трудно с 28 държави членки, да се окаже с 30 или 32 държави, със същите правила".

В речта си Макрон също така предупреди, че „изглежда се провежда европейска гражданска война” между либералната демокрация и нарастващия авторитаризъм. Френският лидер призова ЕС да поднови ангажимента си към демокрацията.

„Не искам да принадлежа към едно поколение сомнамбули, което е забравило собствената история”, заяви Макрон. Той припомни как ЕС се е възродил след Втората световна война.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се съберат другия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но на практика няма шанс някоя западнобалканска страна да получи покана за членство в съюза. Срещата ще се състои в София на 17 май.

Коментари: 0