Макрон се среща с Меркел за бъдещото на Европейския съюз

Вероятно тема на разговора ще бъде и търговският излишък на Германия

Макрон се среща с Меркел за бъдещото на Европейския съюз
700 ~ 1 мин. четене

Само ден след като встъпи в длъжност новият президент на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

В Берлин двамата ще обсъдят реформирането на Европейския съюз и развитието на отношението между двете страни. Доказателство за това са думите на Меркел, която на предизборен митинг в събота заяви, че желае тясно сътрудничество с Макрон и двете страни ще направят всичко, за да оформят европейската политика.

Вероятно сред темите за разговор ще бъде и желанието на Макрон Германия да ограничи търговския си излишък като мярка за подпомагане на другите европейски икономики.

По време на изборите канцлерът на Германия на няколко пъти подчерта подкрепата си за центриста Макрон срещу крайно дясната Марин Льо Пен, а от своя страна президентът на Франция посети германската столица в хода на кампанията си.

Това ще бъде първото посещение на Макрон в чужбина като френски държавен глава, а по традиция първата визита на всеки президент на Франция след встъпването му в длъжност е в Германия.

Вчера президентът официално стъпи в длъжност и за него предстоят много предизвикателства и във Франция – намаляване на безработицата, борба с тероризма и обединяване на една дълбоко разединена страна.

Коментари: 0