Макрон се застъпи за френски студент в разговор с Ердоган

Освен това френският президент настоява за близък диалог относно конфликта в Сирия

Макрон се застъпи за френски студент в разговор с Ердоган

Френският президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган се застъпи за студент по журналистика от Франция, който е задържан в Турция. Това пише агенция Reuters, като се позовава на информация от Елисейския дворец.

Въпросният студент е задържан от турски митничари на границата с Ирак в началото на август. Причината е, че у него са открити снимки и интервюта с кюрдски бойци. Оттогава Франция се стреми да издейства консулска защита на арестувания.

Макрон е казал на Ердоган, че иска „нашият сънародник да може да се върне във Франция възможно най-скоро”. Двамата лидери ще обсъдят допълнително темата другата седмица.

Турция смята кюрдите за клон на обявената за терористична организация „Работническа партия на Кюрдистан” (ПКК). За терористична организация я смятат също САЩ и Европейският съюз.

Не на последно място турският и френският президенти са обсъдили конфликта в Сирия. Макрон е повторил надеждата си за близък диалог, насочен към борбата срещу тероризма и към всеобхватно политическо решение за мир и единна Сирия.

Коментари: 0