Марио Драги разочарова пазарите

ЕЦБ без промяна в основната лихва и детайли за монетарните стимули

Марио Драги разочарова пазарите
Автор: Стилиян Гребеничарски

Марио Драги разочарова финансовите пазари, а Европейската централна банка (ЕЦБ) запази рекордно ниските лихвени нива, пише Bloomberg. Всички 54 икономисти, до които се е допитала информационната агенция са предвидили решението за лихвите. Основната лихва за рефинансиране към момента е 0,05%, а тази по депозитите в централната банка е отрицателна (-0,2%).

На фокус, обаче, попадна решението дали да бъдат увеличени паричните стимули. Преди срещата на 24-членния Управителен съвет на ЕЦБ, председателят на институцията Марио Драги се обяви за мерки за покачване на инфлацията „възможно най-скоро”. През ноември той заяви, че те могат да включват, както изкупуване на корпоративен дълг, така и пълномащабни количествени улеснения с покупка на правителствен дълг.

Новините или по-скоро липсата на новини и детайли за бъдещата политика на банката разочароваха пазарите. Марио Драги обяви, че разширяването на програмата за изкупуване на активи ще бъде преразгледано в началото на 2015 г. Според него балансите на Централната банка ще се стремят към достигане на нивата си от началото на 2012 г. (3 трилиона еверо), при около 2 трлн. евро днес.  На пресконференцията бяха категорично отхвърлени спекулациите, че ЕЦБ ще започне да изкупва правителствени облигации.

„Не бихме искали да се стига до свиване на икономиката, породено от ценовите тенденции. Наша основна цел е запазване на ценовата стабилност. Считам, че мерките предприето досега все още не са дали своите резултати”, заяви Драги по време на днешната пресконференция. Той допълни, че за количествени улеснения не е необходимо единодушно решение на ЕЦБ.

ЕЦБ обяви и прогнозите си за инфлацията в еврозоната за следващите две години - 0,7% за 2014 г. и 1,3% за 2015 г. Бе направено важното уточнение, че тези очаквания не вземат предвид последните събития на пазара на енергийни ресурси, което според анализатори влошава още повече позицията на централната банка и съкращава времето ѝ за реакция в бъдеще.

Централните банкери са изразили надеждите си спрямо плана "Юнкер", но в същото време повечето водещи икономисти и анализатори остават резервирани към способността му да генерира съществен растеж в Европа.

Борсите се оцветиха в червено. EURO STOXX 50 индексът се понижи с 0,93%, FTSE в Лондон – с 0,25%, а германският DAX – с 0,54%, малко след края на пресконференцията. Отрицателни бяха движенията и зад океана – DJIA (- 0,18%), S&P 500 (-0,15%) и NASDAQ (-0,09%). Към 17 ч. българско време брентът поевтинява с 1,03% до 69,19 долара за барел, а тексаският лек суров петрол – с 1,3% до 66,5 долара.

Еврото поскъпна с над половин процент до 1,2376 долара.  

Коментари: 0