Мария Габриел: Европа е силна в науката, но не прави пари от нея

В следващия бюджет на Европейската комисия се предвиждат повече средства за научно-развойна дейност

Мария Габриел: Европа е силна в науката, но не прави пари от нея
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Европа е много добра в научните изследвания, но не е толкова добра в правенето на пари от тях. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията DigitAll Bulgaria 2018, организирана от Siemens.

В следващия бюджет на Европейската комисия се предвиждат повече средства за научно-развойна дейност. „Други обаче комерсиализират нашите постижения“, обърна внимание Габриел. Затова, смята тя, трябва да се предвиди ръст и на финансите за прилагането на научните постижения.

Габриел коментира и регулаторните усилия на ЕС, които по думите ѝ се прилагат „там, където има добавена стойност“, но все пак с мисъл за запазването на иновационния потенциал.

Европа изостава в инвестициите във водещи сектори като изкуствения интелект (AI), за който ще се говори активно в идните пет-десет години. Габриел се позова на статистика, според която Европа е инвестирала в AI технологии едва 3-4 млрд. долара за същия период, в който Азия е вложила между 8 и 12 млрд. долара, а Северна Америка над 20 млрд. долара.

Въпреки това еврокомисарят посочи категорично, че, каквито и политики да се инициират, Европа трябва да продължи да поставя в центъра не нещо друго, а човека. Затова и едно от най-големите предизвикателства пред Стария континент е как да се повишат дигиталните умения на населението.
Коментари: 0