Марсоходът на НАСА кацна успешно в историческа мисия (видео)

Това бе най-рисковата, но и амбициозна мисия на НАСА досега

Марсоходът на НАСА кацна успешно в историческа мисия (видео)
1 Видео

Снимка: НАСА

Марсоходът на НАСА Perseverance („Постоянство“) – роботизирана астробиологична лаборатория, опакована в космическа капсула – кацна успешно на Червената планета. Това бе най-рисковата, но и амбициозна мисия досега, като се очаква апаратът да събере ценни проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот.

Мисията бе стартирана на 30 юли 2020 г. и корабът кацна по график на повърхността на Червената планета около 23 ч. българско време. Излъчването на живо с коментар на експерти от НАСА започна още от 21:15 ч.

Минути след кацането от НАСА показаха и първите кадри, заснети от камерата на марсохода.

Маневрите, които машината направи при кацането си на планетата, не са извършвани никога по-рано. След седеммесечен воаяж в открития Космос най-драматични бяха т. нар. „седем минути ужас“, през които марсоходът ще се спусне на повърхността на Марс през горните слоеве на атмосферата. Вероятността за успех на мисията бе 50%.

Точката на кацане на марсоходът бе в кратера на Джезеро, който в миналото е представлявал езеро с дълбочина 500 метра.

Perseverance е най-големият и сложен роувър на НАСА досега. Той стана деветият космически апарат, успял да постигне това. Досега само САЩ са успявали в това начинание.

Роувърът е с размер на автомобил и е задвижван с плутоний.

Коментари: 0