Масови проверки на нощните заведения в София за мерките срещу Covid-19

Продължава и контролът за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт.

Масови проверки на нощните заведения в София за мерките срещу Covid-19

Снимка: Красимир Свраков

Екипите на полицията и Столичен инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет. Заповедта на здравния министър Костадин Ангелков за това беше издадена вчера и според нея се намалява наполовина допустимия брой посетители в нощните заведения. Допуска се заетост не повече от един човек на 2 кв. м от нетната търговска площ на обекта.

За заведенията за хранене продължава да важи ограничението само по 4 души на маса, а сервитьорите да са задължително с маски и ръкавици.

От Столична община допълват, че продължава и контролът за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт. През последния ден екипите на Столичен инспекторат са проверили над 900 търговски обекта и са съставили 3 акта. В градския транспорт (наземен и метро) са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски.

Оперативният щаб прие също да бъде възобновена помощта за закупуване на продукти от първа необходимост, храна и лекарства, за възрастни самотни и болни хора с цел да се намали необходимостта от излизане. Продуктите ще бъдат закупувани по предварителна заявка. Заявки ще се приемат от понеделник, 26 октомври 2020 г., в Оперативния център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община на телефон 02/9041397.

Коментари: 0