Мей: Няма да направим компромис по Brexit

В същото време обаче съпартийци на британския премиер подготвят свой план за излизането от ЕС

Мей: Няма да направим компромис по Brexit

Снимка: БТА

Тереза Мей заяви, че няма да направи компромис спрямо Брюксел по плана си за излизането на Великобритания от ЕС, пише Reuters. Думите на британския премиер дойдоха заради публикации в британски медии, че опоненти на Мей ще представят свое предложение за Brexit. В него те ще призоват за по-ясно разписано отцепване на страната от Блока.

Брюксел и Лондон се надяват до края на октомври да успеят да договорят споразумение какви ще бъдат политическите и икономическите им отношения след 29 март 2019 г. Мей обаче се затруднява да убеди не просто страната си, но дори и някои от съпартийците си от Консервативната партия, в своя план за Brexit, който да е положителен за бизнеса. Въпросният план включва оставане на Обединеното кралство в единния пазар на ЕС.

Брюксел приветства идеите на Мей, които целят да запазят търговията между страната ѝ и Блока, но все пак предстоят още много трудни преговори по Brexit.

„Няма да бъда принудена да приема компромиси, които не са в наш национален интерес, по предложението ми“, написа британският премиер в неделния брой на в. The Telegraph. „Идните месеци ще са от критично значение за оформянето на бъдещето на страната ни и аз съм наясно каква е мисията ми“, добави тя.

Планът на Мей предвижда Великобритания да остане единния пазар на ЕС за индустриални и селскостопански стоки, като след Brexit да се ограничи придвижването единствено на граждани от и към страната. Някои поддръжници на излизането на Острова от Блока обаче смятат, че по този начин някои сектори на британската икономика ще останат подчинени на правилата, наложени от Брюксел.

Двама от най-високопоставените министри на Мей – външният Борис Джонсън и този по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис – подадоха оставки през юли в знак на несъгласие с плана на Мей. Според тях британският премиер в своя нов план за Brexit прави прекалени отстъпки спрямо ЕС и ще предаде милионите британски граждани, гласували за излизане от Блока на референдума през 2016 г.

Според информация в неделния брой на в. Times водещи про-Brexit настроени политици от управляващата Консервативна партия са готови да представят свой план за Brexit преди годишната конференция на партията в края на септември.
Коментари: 0