Ердоган призова Киргизстан да му помогне срещу Гюлен

Турският президент продължава да твърди, че намиращият се в САЩ проповедник е заплаха за сигурността

Ердоган призова Киргизстан да му помогне срещу Гюлен

Ердоган с киргизстанския си колега Сооронбай Жеенбеков

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган призова Киргизстан да вземе мерки срещу групи, свързани с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за провалилия се опит за преврат през 2016 г., пише Reuters. Засега властите в Бишкек отхвърлят тези искания.

В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от училища и колежи, спонсорирани от намиращия се в САЩ духовник и негови последователи. След преврата от 2016 г. Анкара призова правителствата от региона да затворят тази мрежа, но някои показват нежелание да го направят. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отказа да затвори училищата и просто преименува образователната мрежа.

Ердоган повдигна отново въпроса вчера на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков. Турският президент увери, че мрежата на Гюлен е заплаха за сигурността.

"Не искаме нашият братски народ да се сблъска с подобни проблеми", заяви той вчера на съвместна пресконференция с Жеенбеков. "Те могат да проникнат във вътрешното министерство, във военни структури, подобен преврат може да се случи и в Киргизстан", предупреди той.

Президентът на Киргизстан не прие изрично исканията на Ердоган, но заяви, че сега мрежата от учебни заведения е под контрола на правителството. Съседен Казахстан също отказа да затвори спонсорираните от Гюлен училища и също ги преименува.
Коментари: 0