Приток на нови членове притеснява управляваща партия в Лондон

В партията на Тереза Мей се опасяват, че може да има преврат в полза на \"твърд\" Brexit

Приток на нови членове притеснява управляваща партия в Лондон

Снимка: Pixabay

1016 ~ 2 мин. четене
Обикновено притокът на нови членове е повод за радост сред политическите партии, но някои британски консерватори се опасяват, че новите хора може да се присъединяват, за да наложат „твърд“ Brexit, пише AFP.

От началото на лятото хиляди са поискали да се присъединят към управляващата партия на премиера Тереза Мей - феномен, на който еврофилите не гледат с добро око. Те се опасяват, че новите членове се опитват да променят съотношението на силите в партията, разделена между тези, които искат пълно скъсване с ЕС и поддръжниците на запазването на близки отношения.

„Очевидно има приток на хора, които се присъединяват към Консервативната партия, но не може да се каже с каква цел“, заявява Доминик Грийв, който обаче е убеден, че някои от тях имат за цел да отслабят проевропейските сили в партията.

Повод за подобни опасения на депутатите еврофили дава Арон Банкс, съосновател и ковчежник на движението в подкрепа на Brexit. В статия във в. Times от миналата неделя Банкс на практика призова 90-те хил. членове на движението и 1.4 млн. последователи в социалните мрежи да се присъединят към консерваторите, за да помогнат за избирането на консервативен лидер, подкрепящ твърдия Brexit, в случай на оставка на премиерката Мей, чиято позиция е нестабилна.

Според правилника на британските консерватори всички, членували в партията поне три месеца, имат право да участват в избора на нов лидер. Те обаче ще гласуват между две кандидатури, посочени от депутатите на партията.

Според Тим Бейл, преподавател по политически науки в университета Queen Mary в Лондон, членската маса на Консервативната партия, която в момента е около 124 хил. членове, може да достигне 140 хил.
Подкрепи Economic.bg