Габриел: През септември очаквам Кодекса срещу фалшивите новини

Еврокомисарят по цифрова икономика ще предложи свои регулаторни мерки, ако документът не бъде представен навреме

Габриел: През септември очаквам Кодекса срещу фалшивите новини
848 ~ 1 мин. четене
През септември трябва да е готов Кодексът за борба с дезинформацията онлайн. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, цитирана от „Фокус“.

„Първата версия, която ми беше представена от социалните мрежи, заедно с рекламодателите и Борда от журналисти и неправителствени организации, не отговаряше на очакванията ми“, коментира тя и добави: „Очаквам от тях много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху информирания ни избор“.

Габриел обясни, че този месец трябва да получи окончателния вариант на Кодекса, но и че дава срок до октомври на заинтересованите среди да покажат, че „можем да имаме резултати“.

„Ако това не се случи, си запазвам правото декември да изляза с анализ и да предложим следващи мерки, включително и такива от регулаторен характер“, заяви еврокомисарят.

По думите на Габриел новият Кодекс ще действа в цяла Европа. Когато става въпрос за работа с данни на европейски граждани, независимо къде се намира седалището на компанията или на социалната медия, тя трябва да отговаря на заложените в документа критерии.

„Както при защитата на личните данни поставихме най-високите критерии в света, така бихме искали да бъде и с фалшивите новини“, коментира еврокомисарят и добави:. „За няколко месеца наистина успяхме да направим фалшивите новини и дезинформацията онлайн един от приоритетите в политическия дневен ред на Европа“.
Подкрепи Economic.bg