Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за третото гласуване за Brexit

Ако споразумението ѝ отново бъде отхвърлено, но депутатите не се съгласят на напускане без сделка, ще се търси по-дълга отсрочка

Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за третото гласуване за Brexit

Снимка: БТА

1180 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Тереза Мей заяви, че все още не си е осигурила достатъчно подкрепа, за да подложи споразумението за Brexit на трето гласуване в парламента и този път да го спечели. Тя уверява, че ще продължи преговорите със законодателите, за да получи одобрението им. 

„Продължавам да вярвам, че правилният път напред е Обединеното кралство да напусне ЕС възможно най-скоро със сделка, сега на 22 май”, коментира Мей в парламента днес.

„Но с огромно съжаление трябваше да заключа, че в момента няма достатъчна подкрепа в Камарата на общините, за да върна сделката за трети смислен вот”, обобщи британският премиер. 

Тя коментира още, че ако и третото гласуване не доведе до одобрение на сделката, алтернативата е друга форма на Brexit или втори референдум. Едно, по думите ѝ обаче, е ясно – ако парламентът не одобри споразумението тази седмица и не е готов да оттегли страната от ЕС без сделка, „ще трябва да търсим по-дълъг отсрочка”. 

Третото гласуване за сделката на Мей за Brexit се очаква да се проведе тази седмица. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg