A1 Group избра Nokia за доставчик на 5G оборудване в Австрия

Изборът на доставчици за новите мрежи се превърна в чувствителен политически въпрос

A1 Group избра Nokia за доставчик на 5G оборудване в Австрия
756 ~ 1 мин. четене
Водещата австрийска телекомуникационна компания A1 Group, под чиято шапка е и българският оператор A1, съобщи в понеделник, че е избрала Nokia за свой партньор при изграждането на бъдещите мобилни 5G мрежи от следващо поколение в Австрия, предава Reuters. Така играчът продължава дългогодишното си сътрудничество с финландския доставчик на оборудване. 

A1 Group, която се контролира от мексиканската America Movil и австрийската държава, заяви, че Nokia ще ѝ осигури 5G безжична технология и облачно базирана технология за критичната инфраструктура. 

5G обещава да предостави супер бърза връзка, улеснявайки по този начин новите технологии, свързани с приложения за автомобили с автономно управление, медицински роботи и IoT (интернет на нещата). 

Изборът на доставчици за новите мрежи се превърна в чувствителен политически въпрос, след като САЩ  предприеха активна кампания в Европа и сред другите си партньори по света да граничат използването на китайското Huawei оборудване заради опасения за националната сигурност. 

Huawei e най-големият производител на телекомуникационно оборудване в световен мащаб, а според мнозина и най-напреднал в развиването на 5G технологиите. Другите по-големи конкуренти в бранша са Nokia и Ericsson. 

„Заедно с Nokia ще използваме пълния потенциал на 5G”, казва Маркус Граусам, главен изпълнителен директор на A1 Austria. „Разчитаме на доверен и дългогодишен партньор, с който вече успешно реализирахме множество големи проекти”, добавя той. 

A1 Group се съгласи да плати64.3 млн. евро за честоти в спектъра от 3.5GHz на първия австрийски търг за 5G по-рано този месец. Компанията заяви, че ще осигури финансирането от оперативните си парични потоци.



Подкрепи Economic.bg