Решено: Пакетът „Мобилност” ще се гласува в сряда

Българските превозвачи се заканиха да протестират в Страсбург

Решено: Пакетът „Мобилност” ще се гласува в сряда

Снимка: Economic.bg / Красимир Свраков

Европейският парламент (ЕП) реши да не променя дневния си ред и да гласува спорния пакт „Мобилност” в сряда, 27 март. Българските превозвачи се заканиха, че, ако той влезе в дневния ред, те ще се съберат отново на протест в Страсбург.

Срещу решението законодателният пакет да бъде гласуван сега, се изказа дори и председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели, предава Нова тв, позовавайки се БТА.

Евродепутати пък отбелязаха, че се преследват единствено политически цели, щом досега в транспортната комисия не е било постигнато съгласие. Българският представител от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като „една от най-големите грешки” и коментира, че гласуването в сряда ще бъде „хвърляне на зарове”.

При гласуването на промените пленарната зала трябва да се произнесе текст по текст. Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега те не са публикувани дори на английски език.

Надеждата на мнозина беше гласуването на пакет „Мобилност” да се отложи и да бъде оставане в ръцете на новия Европарламент. Новите правила предизвика бурни реакции от страна на български и румънски превозвачи, и не само, заради несправедливия му и разделящ характер. 

Коментари: 0