Мей призова опозиционера Корбин „да оставят настрана различията си”

Според някои обаче междупартийна позиция не би била легитимна и ще доведе до катастрофално разделение сред Консерваторите

Мей призова опозиционера Корбин „да оставят настрана различията си”

Снимка: БТА

492 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Тереза Мей призова опозиционния лидер Джереми Корбин „да оставят настрана различията си” и да се споразумеят за Brexit, предава BBC. 

Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но заради настъпилия хаос и невъзможността да се постигне единодушие за параметрите на сделката за Brexit, срокът бе отложен до 31 октомври. Договореното от Мей споразумение бе отхвърлено няколко път от депутатите. 

Сега тя търси подкрепа от Лейбъристите, опитвайки се да намери „единна, междупартийна позиция”. Преговорите помежду им ще започнат във вторник. Мей вероятно ще се фокусира върху три области: митници, стоки и права на работниците. Предполага се, че тя може да предложи временен митнически съюз с ЕС, който да продължи до следващите общи избори през 2022 г. 

„Нека се вслушаме в това, което избирателите ни казаха на местните избори и да оставим за момент различията си настрана. Нека се договорим“, призовава Тереза Мей.

Според сър Греъм Брейди, председател на т.нар. Комитет 1922 на Торите, оставането в митническия съюз може да доведе до „катастрофално разделение” в Консервативната партия. 

„Ако Торите се споразумеят с лейбъристите за митническия съюз, те влязат в коалиция с опозицията срещу народа”, коментира от своя страна крайнодесният политик Найджъл Фараж. 

Бившият лидер от консерваторите Йън Дънкън Смит е на мнение, че сделка с лейбъристите няма да е легитимна. 

Коментари: 0