Хиляди излязоха на най-голямата демонстрация за независимост в Шотландия

Страната е против напускането на Великобритания на ЕС

Хиляди излязоха на най-голямата демонстрация за независимост в Шотландия
3899 ~ 2 мин. четене
Хиляди хора се събраха на митинг в Глазгоу, за да изразят подкрепата си за да независимост на Шотландия. Това е най-голямата демонстрация в подкрепа на идеята и идва след думите на първия министър на страната Никола Стърджън, че ще инициира провеждането на втори референдум по въпроса, пише The Guardian. 

Митингът под надслов „Всички под едно знаме” се проведе в централната част на Глазгоу. Според изданието атмосферата е била карнавална, с участието на барабанисти и гайдари. Сред множеството са се чували викове „независимост сега”.

Трудно е да се прецени броят на хората, но до 17:00 часа на митинга е имало между 30 000 и 35 000 души, смятат от полицията.

Идеята за втори референдум за независимост назрява отдавна. В края на април Стърджън заяви, че такъв трябва да се състои до май 2021 г., ако Brexit действително се състои, но не пристъпи към нови призиви към правителството да й позволят провеждането на плебисцит. 

Нейната „Шотландска национална партия” (СНП) активно зове за спиране на Brexit. Призивът към избирателите е да използват предстоящия евровот, за да изразят подкрепата си за оставането на Шотландия в ЕС. 

Две проучвания, проведени от YouGov и Panelbase, предполагат, че СНП ще спечели три или четири от шестте места за евродепутати в Шотландия, оставяйки Лейбъристката и Консервативнита партии с по един. Според резултатите от анкетата на YouGov, СНП е на път да спечели 40% от вота. 

На пролетната конференция на партията Стърджън заяви: „Посланието ни за избирателите, които ще отидат до урните на 23 май, ще бъде ясно и директно. И, за разлика от това на Лейбъристите, ще бъде недвусмислено. Шотландия е срещу Brexit. Шотландия е за Европа“.

Коментари: 0