Меркел изглежда готова да жертва Манфред Вебер

Германският канцлер иска работещи европейски институции и добри отношения с Франция

Меркел изглежда готова да жертва Манфред Вебер

Снимка: БТА

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който преди изборите за Европарламент изглеждаше най-вероятният кандидат за следващ председател на Европейската комисия, изглежда е все по-далеч от мечтания пост. Пред германските депутати канцлерът Ангела Меркел заяви, че „кандидат за председател на Комисията може да е само този, който е представен на Европейския парламент от Европейския съвет, и това не зависи само от мен“.

Досега Меркел подкрепяше твърдо Вебер, който е т. нар. „шпитценкандидат“ на ЕНП. На срещата на европейските лидери преди седмица обаче наследник на Жан-Клод Юнкер обаче не можа да бъде избран, зараи новия формат на Европейския парламент, който вече не позволява на двете водещи партии – ЕНП и ПЕС, да си разпределят постовете.

„Бих желала изборът да е съгласно принципа на „шпиценкандидата“, но днес не мога да кажа, че случаят ще е такъв“, каза Меркел в германския парламент, цитирана от Reuters.

Според тази система, действала няколко десетилетия, победителят на евроизборите излъчва председател на Комисията, а вторият – обикновено Европейските социалисти, получават председателското място в Европарламента.

Франция и някои други страни са против германския консерватор Манфред Вебер, представител на Европейската народна партия, която получи най-много гласове на изборите за Европейски парламент. Нито Вебер, нито левият му съперник, холандецът Франс Тимерманс, нито датският либерал Маргрете Вестагер имат мнозинство в Европейския съвет.

Освен това, политическото раздробяване на Европейския парламент след изборите затруднява преговорите за постигане на мнозинство, което да подкрепи даден кандидат на председател на Европейската комисия.

„Нещата станаха по-сложни и трябва да продължим да работим за решение”, каза Меркел, която се надява да се постигне компромис на срещата на върха на ЕС на 30 юни. “Не всеки в Европейския съвет подкрепя процеса на „шпиценкандидата“ и тъй като ценим високо френско-германските отношения, трябва да приемем, че френският президент има различно мнение за този процес от мен“, заяви германският канцлер.
Коментари: 0