Tesla разработва собствени батерии в тайна лаборатория

Целта е да се освободи от зависимостта си от Panasonic

Tesla разработва собствени батерии в тайна лаборатория

Снимка: БТА

Tesla работи по собствени акумулаторни батерии в тайна лаборатория близо до Фремонт, Калифорния, пише CNBC, позовавайки се на петима служители на компанията. Целта на производителя на електрически автомобили е да се отърси от зависимостта си от Panasonic, с която подписа споразумение за партньорство още през 2014 г. 

Този ход може да доведе и до поевтиняването на електромобилите на марката, тъй като ще помогне на компанията да повиши производителността си, без да се налага да плаща и споделя данни с външни доставчици и партньори. Батерията и акумулаторните клетки са основният компонент на разходи в електрическите коли, сочи проучване на IHS Markit.

Един от проблемите на Tesla, водещ до ограничаване на производството и съответно продажбите, е бил свързан досега именно с батериите. Това призна изпълнителният директор Илон Мъск по време на среща с акционерите този юни. 

Създаването на собствени акумулаторни клетки се вписва в цялостната амбиция на Мъск да направи Tesla възможно „най-вертикално интегрирана“, а именно да може сама да обслужва всички операции по веригата – от производство до продажби. 

В момента превозните средства на Tesla използват два типа клетки. Моделите S и X разчитат на по-старите, но все още предимно индустриално стандартни 18650 клетки, докато Model 3 (и скоро Model Y) – на по-голямата 2170 клетка.
Коментари: 0