Меркел отхвърли опрощаване на гръцки дълг

Германският канцлер се обяви за оставане на страната в еврозоната

Меркел отхвърли опрощаване на гръцки дълг
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ангела Меркел отхвърли възможността каквато и да е част от гръцкия държавен дълг да бъде опростена, съобщава BBC, цитирайки Die Welt.

Германският канцлер заяви, че банки и други кредитори вече са направили значителни орязвания при преструктурирането на дълга и допълнителни отстъпки в тази насока не са вероятни. Тя обаче се обяви за оставането на южната ни съседка в еврозоната.

„Целта на политиката ни е била и е Гърция да остане постоянна част от валутния съюз. Европа ще продължи да бъде солидарна с нея, както и с останалите страни понесли тежки последици от кризата. Те обаче трябва да предприемат необходимите реформи и мерки за съкращаване на разходи“, категорична бе Меркел.

СИРИЗА спечели изборите в Гърция с основно обещание да постигне поне наполовина опрощаване на публичния дълг и да сложи край на бюджетните ограничения. Партията сравнява положението на страната с това на Германия след втората световна война и отписването на германските дългове в процеса на възстановяване.

Новият министър на финансите Янис Варуфакис обяви, че спира работата с „тройката“ международни кредитори и че Гърция няма да рефинансира дълговете си с нови кредити. Европейската централна банка, Европейската комисия и Международният валутен фонд сключиха споразумение с предишния кабинет на стойност 240 млрд. евро, според което Гърция предприе различни мерки за бюджетна консолидация. В резултат се предвиждаше, че 2015 г. ще третата поред с първичен бюджетен излишък (преди лихвените разходи), но Алексис Ципрас анонсира напълно противоположен курс.

„Не сме готови да продължим да се опитваме да прилагаме една неприложима програма, която за пет години не даде никакви съществени резултати. В момента Гърция страда от това, че пет години се третира от ликвиден проблем, а всъщност става въпрос за неплатежоспособност“, посочи Варуфакис пред BBC.

Въпреки отписването на дълг, страната дължи около 315 млрд. евро или 175% от БВП. Настоящата кредитна програма изтича на 28 февруари, а последният транш от 7,2 млрд. евро все още не е договорен.

Коментари: 0