Почина Карл Джераси - създателят на „антибебе“ хапчето

Ученият с български корени е сред най-ярките имена за медицината през XX-ти век

Почина Карл Джераси - създателят на „антибебе“ хапчето
Автор: Стилиян Гребеничарски

Химикът, общественик и меценат Карл Джераси, един от създателите на първото хапче за контрол на забременяването, почина на 91-годишна възраст в Сан Франциско, съобщава Deutsche Welle.

Ученият успява да синтезира през 1951 г. женския хормон прогестерон, който става основа на контрацептивните медикаменти, разработени в сътрудничество с фармаколозите Грегъри Пинкъс и Джон Рок. Джераси има съществен принос и за синтезирането на стероидния хормон кортизон, създал условия за нови лечения на различни заболявания.

Джераси е роден през 1923 г. в еврейско семейство във Виена. Негов баща е българският дерматолог Самуел Джераси, а майка му е австрийската зъболекарка Алис Фридман. След идването на нацисткия режим, семейството се премества в София през 1938 г., където Джераси прекарва част от детството си, а по-късно заминава с родителите си за САЩ.

Той е автор и на редица пиеси събиращи науката и литературата в едно – „Неточно и непорочно“, „Его“, „Табута“, „Кислород“, „Недостатъчност“ и др.

Ученият е и известен ценител на изкуството. Негова бе една от най-впечатляващите колекции на Пол Кле, половината, от която той дари на музея Albertina във Виена.

Коментари: 0