“Сурва“ събра хиляди гости от страната и чужбина

70 български и 12 чужди групи станаха част от XXIV Международен фестивал на маскарадните игри в Перник

“Сурва“ събра хиляди гости от страната и чужбина

Снимка: Стоян Йотов - \"Икономика\"

Хиляди гости се събраха в Перник за началото на 24-тия Международен фестивал на маскарадните игри, пише kmeta.bg. Огънят на „Сурва“ бе запален с послания за победа на доброто над злото, за здраве и плодородие.

По думите на кмета Иван Иванов в 24-тото издание на Международен фестивал на маскарадните игри ще вземат участие 5255 души от 82 групи. От тях 70 групи са от страната с 4923 участници и 12 са от чужбина с 332 участници - Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина.

Хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари преминават по улиците на Перник. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали: кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил.

Маските не се повтарят, всяка е оригинално произведение на народния творчески гений. Най-малкият участник е на 2 години, най-възрастният - на 80 .

Талисманите на фестивала - двойката кукли-сурвакари Сура и Сури ще присъстват на живо във всички ритуали на маскарада.

Друга атракция е традиционната дегустация на зимни напитки ще бъде бъде предложена край огромен казан, символизиращ изваряването на "граовска скоросмъртница". Високоградусовата напитка ще се дегустира греяна в съчетание с различни билки.

Фестивалът популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Той се организира от община Перник от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

Коментари: 0