Съдят Alibaba за подвеждащо IPO

Компанията е скрила регулаторна проверка и съмнения за незаконни практики преди да излезе на борсата

Съдят Alibaba за подвеждащо IPO
Автор: Стилиян Гребеничарски

Срещу Alibaba Group Holdings е заведено дело за подвеждаща информация и прикриване на регулаторна проверка, свързани с първичното публично предлагане на гиганта в електронната търговия, което беляза световните пазари през изминалата година, съобщава Bloomberg.

Правната кантора Robbins Geller Rudman & Dowd съобщи, че е подала иск срещу компанията и няколко официални лица в обвинения за нарушаване на законодателството, свързано с ценните книжа. Делото се заведено във федерален съд в Ню йорк.

Според кантората обвиненията са свързани с това, че Alibaba не е оповестила за среща на своето ръководство с Китайското държавно бюро за индустрия и търговия, провела се през юли – само два месеца преди първичното публично предлагане на компанията. На нея регулаторите са изразили съмнения относно възможни незаконосъобразни бизнес практики, прилагани от Alibaba.

На 28 януари в медийното пространство изтече информация, че китайските регулатори са публикували констатации, че компанията е извършвала незаконни операции.

Това може да е пореден удар за Alibaba и създателя ѝ Джак Ма. Ден след това, преди началото на борсовата сесия, бяха обявени резултатите за последното тримесечие, които се разминаха с очакванията. Акциите на компанията се сринаха с 8,8%, изтривайки 11 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация. В петък дяловете поевтиняха с още 0,8% до 89,08 долара или оценка за стойността на дружеството от малко под 220 млрд. долара.

Реакцията на инвеститорите костваха 1,4 млрд. долара на Джак Ма, който отстъпи държаната за кратко титла за най-богат азиатец на хонконгския магнат Ли Кашин, чието богатство според класацията на Bloomberg се оценява на 30,4 млрд. щатски долара.  

Коментари: 0