Поставиха два световни рекорда за полет с балон

Американец и руснак прелетяха успешно Тихия океан

Поставиха два световни рекорда за полет с балон
Автор: Стилиян Гребеничарски

Пилотиран балон прелетя Тихия океан и се приводни успешно край западния бряг на Мексико, счупвайки два световни рекорда за полети с подобен летателен апарат – за най-дълго изминато разстояние и най-продължителен полет, съобщава Reuters.

Балонът бе управляван от американеца "двамата орли" Трой Брадли и руснака Леонид Тюкхтяев, които са намираха в специално изградена капсула. Те завършиха пътешествието си в района на La Poza Grande в мексиканския щат Baja California Sur в 07:01 ч. местно време или точно 6 дни, 16 часа и 37 минути, след като излетяха от Сага, Южна Япония на 25 януари. Предишното най-добро постижение е било регистрирано над Атлантическия океан през 1978 г. - 137 часа.

Подобрен бе и рекордът за най-дълъг полет, който също се държеше от пътешествие на Тихия океан – 8383 км. през 1981 г. Точната измината дистанция предстои да бъде изчислена.

„Двамата предприеха контролирано спускане и приводняването беше леко и на разстояние около 4 мили от брега на Баха. Балонът е стабилен и пилотите са добре“, съобщи говорител на мисията. По време на спускането вятърът се е обърнал успоредно на брега, което е направило по-разумно насочването към водната повърхност. Това „приземяване“ е в унисон с правилата и няма да е проблем рекордите да бъдат зачетени.

За да се случи това, резултатите трябва да бъдат потвърдени от две организации – Националната асоциация по аеронавтика и Международната федерация по аеронавтика. Процесът може да отнеме месеци.

Коментари: 0