9 места, които всеки пътешественик трябва да посети

Разгледайте едни от най-екзотичните дестинации

9 места, които всеки пътешественик трябва да посети
4124 ~ 4 мин. четене

Може би най-честият въпрос, който си задава един пътешественик е: Къде да отида? Business Insider има 10 уникални предложения за екзотични дестинации, които определени ще заинтригуват един истински пътешественик.

9. Бразилия – От Рио до тропическите гори


Рио де Женейро е мечтана дестинация за всеки пътешественик. Обгърнат с едни от най-красивите и известни плажове и планини , Рио е един от най-известните колониални центрове в света.

Голямото разнообразие на великата амазонска дъждовна гора, съдържа уникални флора и фауна – включително девет различни вида бисерни маймуни и застрашения амазонски делфин.

8. Хърватия – „Перлата“ на Европа


Има няколко места, които могат да те пренесат в Древна Европа. Едно от тях е Хътрватия. Макар че има следи от обитаване на територията на днешния град още от неолита включително и римския град Андаурония, с днешното си име Загреб е споменат за пръв път през 1094. През тази година унгарският  крал Ласло I основава еписковско на хълма Каптол. На съседния хълм Градец се развива отделна светска общност. Заселниците са тежко засегнати от монголското нашествие през 1242, но след оттеглянето им крал Бела IV обявява Градец за свободен град с цел да привлече чужди занаятчии. От скоро Стари град в Загреб, както Будапеща и каменистите улици на Виена се използват като снимачна площадка от Game of Thrones или по-специално за „Кралският чертог“

7.  Кито, Еквадор – „Духовният център“


Колониалният чар на Кито е една от главните причини да добавите Еквадор към списъка си с мечтани дестинации, но това е само началото..

В тази местност може да се насладите на „Пътят на вулканите“, намиращ се между Кито и Котопакси. Не е за изпускане и „Храмът на слънцето“ сред руините на Ингапирка. Можете да стигнете сами до извода, че Еквадор в съвкупност от мистика и равновесие между детствена природа и уникална инфраструктура.

6. Величието на Египет


Египет е символ за зараждането на античната цивилизация, а посещението на тази дестинация не може да се сравни с никоя друга.

Тук можете да видите Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна много преди раждането на Христос, изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове. 

5. Шри Ланка


Определено има какво да се види в Шри Ланка. Не случайно Марко Поло я нарича „най-красивият остров за своите размери“. Дестинацията смайва със своите уникални забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези невероятни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата. Ето и кои са седемте чудеса на Шри Ланка.

Друга забележителност на старинния град е храмът, известен с прозвището "Бисерът на Цейлон" или Ланкатилака, пред чиито гигантски статуи човек няма начин да не се почувства нищожен.

4. Танзания


Танзания е изключително живописна страна. Това е страна с девствена красота и несравнима дива природа. Тя е известна и като страната на резервати и национални паркове, както и забележителните бели блестящи хълмове на Килиманджаро.

Тя е позиционирана в югоизточна Африка и включва архипелага Занзибар, който е полуавтономен. Ако вече сте достатъчно заинтригувани от тази екзотична дестинация, можем да ви уверим, че има и още.

В Танзания се намира най-големият природен резерват – Серенгети, обитаван от повече от милион едри бозайници. Също така Танзания е дом на масаите. От най-ранна детска възраст някои от момичетата удължават вратовете си с помощта на специални пръстени. Масаите са известни със своите високи и атлетични тела.

3. Непознатата Етиопия


Етиопия е страна с изключително богата история. Тя е една от първите християнски държави и според някои древната страна в света. Местата, които са толкова преко свързани с миналото, определено се броят на ръцете. Тази страна е пример за това - пълна с контрасти, изненади и отдалечени диви места.
Тя е втората най-гъсто населена страна в Африка след Нигерия.

Населението в Етиопия е около 85 милиона души. Само за 10 години населението се е увеличило с около 20 милиона души! В средностатистическото семейство се раждат между 5 и 7 деца, като 1 или 2 от тях умират в рамките на първите 2-3 години. 2-3 деца не успяват да доживеят до 11-тата си година. Често майката е сама и се борят с живота. Мъжете или се бият във войни, или са някъде и се опитват да печелят пари.

2. Свещените брегове на Индонезия


Раят има няколко лица: Индонезия е дом не само на някои от най-емблематичните будистки световни храмове – в това число и Борободур и храмът Севу, а и на зашеметяващи хиндуитски храмове като Лоро Джонгранг или чудата пещера “Bat Cave” в Гоа Лавах. Мястото е още по-известно със своите плажове. По-малко известни, но също толкова пленителни са оживените улици на Йогякарта, която съчетава процъфтяващи стари градски базари с дворци на бивши султани.

1. Индия


Ние сме безмилостни евангелизатори на разнообразните и разкошни удоволствия на Индия. Това е повече от една страна, това е базар на духа, яростно-екстравагантен миг. Делхи съдържа множество забележителности: алеите на Чандни Чоук, джамиите на Нижамудин Даргах и Джама Масджид, храмът Йогмая, а съвсем наблизо е и Тадж Махал. Раджастан е друг свят: „Синият град” на Джодхпур, камили и чинкари в пустинята Тар. Празник за сетивата е разнообразната Индия.

Подкрепи Economic.bg