Метрото между „Красно село“ и бул. „Владимир Вазов“ тръгва до края на 2019 г.

Къртицата на метрото изкопа 8 км тунел и приключи с работата си по третия лъч

Метрото между „Красно село“ и бул. „Владимир Вазов“ тръгва до края на 2019 г.

Снимка: Economic.bg

8910 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева

До края на 2019 г. ще бъде пуснато метрото от „Красно село“ до бул „Владимир Вазов“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с директора на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев посрещна тунелопробивната машина „Витоша“ до Малък градски театър „Зад канала“. Това е и крайната точка на къртицата, която за три години изкопа 8 км тунел и приключи с работата си по третия метродиаметър.


Общото физическо изпълнение на Етап 1 от строителството на третия лъч към февруари 2019 г. възлиза на около 88% като до края на годината ще бъдат пуснати 8 нови метростанции. Останалите 4 км, Които влизат в Етап 2 от третия метролъч ще бъдат готови до средата на 2020 г.

Тунелопробивната машина, която прокопава участъка, е дълга около 90 метра и тежи 1400 тона. Усложнения при работата на къртицата са били двете реки – Перловска и Боянска, коментират от "Метрополитен".

По данни на Общината третата линия на метрото ще обслужва близо 130 хил. пътници на ден, което ще намали трафика по трасето до 25%. Освен това ще се намалят и автомобилите в движение - с 14 хил. по-малко дневно.

„Ние успяхме да защитим за този програмен период 400 млн. евро безвъзмездно финансиране. Специално за участъците от третата линия общинското съфинансиране също е внушително - 130 млн. евро. Осигурихме това финансиране, за да може метрото да върви с бързи темпове, и за да може в средата на 2020 г. хората, които живеят в „Овча купел“ и „Горна баня да могат да започнат да го използват“, заяви столичният кмет. 

 Утре Столичният общински съвет трябва да гласува промени в Общия устройствен план, с които да бъде разрешено строителство на две разклонения на метрото – при първия и при третия лъч. Изграждането трябва да започне през 2021 г. 

Едното разклонение е от третия метролъч, който все още се строи и ще преминава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина". Спирки по 6-километровото трасе ще има и на "Арена Армеец" до 'Цариградско шосе. Метростанциите по него са при: Военна академия “Г. С. Раковски” ; 31-о училище; 93-то СУ, кръстовището на “Гео Милев” и “Иван Димитров - Куклата”; кръстовището на бул. “Асен Йорданов” и “Шипченски проход”; зала “Арена Армеец”; кръстовището на бул. “Цариградско шосе” с ул. “Проф. Петър Мутафчиев”.

Другото разклонение ще бъде на първия лъч. Трасето е 2 км от Бизнес парка до Симеоновския лифт, което ще осигури обслужването на “Младост 4” и връзка с Витоша.
Подкрепи Economic.bg