Международни финансови пазари: 27 март 2018 г.

Технологичният индекс Nasdaq напредна до 7220.54 пункта, като най-силно впечатление направи поскъпването на компаниите Apple и Amazon

Международни финансови пазари: 27 март 2018 г.
Щатските борси покриха част от големите загуби, които записаха в предходните сесии, след като напрежението между икономическите сили САЩ и Китай започна да утихва. Това върна увереността на инвеститорите в пазарите и можеха да купят на доста атрактивни цени. Индексът Dow Jones нарасна с 669.40 пункта до 23955.15 с най-голямо поскъпване на компанията Microsoft. S&P 500 добави 2.72% към стойността си до 2658.55 пункта, отскачайки от 200 дневната подвижна средна, която действаше като ниво на подкрепа. 

Водещи бяха финансовият и технологичният сектори, които реализираха най-големи печалби и повлияха положително на другите сектори. Технологичният индекс Nasdaq напредна до 7220.54 пункта, като най-силно впечатление направи поскъпването на компаниите Apple и Amazon.  Европейските борси се движеха в различна посока и затвориха на червена територия. В основата на негативните резултати бяха конфликтите около Русия, след като САЩ и няколко европейски страни изгониха руски дипломати. Бенчмаркът на Стария континент DAX изгуби 0.83 на сто до 11787.26 пункта, докато лондонският водещ  индекс  се понижи с почти половин процент до 6888.69 пункта. 

Цената на златото продължи да расте, подхранена от международния конфликт с изгонените руски дипломати, като достигна 1353.50 долара за тройунция. Успоредно с поскъпването на ценния метал, нарасна стойността на среброто, което се търгуваше на цена от $16.70. Цената на петрола достигна доста високи нива, което беше оценено от инвеститорите, като добра възможност за прибиране на печалбите. В края на деня, барел щатски петрол се търгуваше с понижение от 0.25% за $65.50, а сортът Брент поевтиня до 70.05 долара за барел.

Потребителско доверие - САЩ

Във вторник ще бъдат обявени данните за потребителското доверие в САЩ. Индикаторът измерва  нивото на потребителско доверие в икономическата активността и служи за предсказване на друг важен индикатор, който е потребителските разходи. Стойности по-големи от очакваните оказват положителен ефект върху щатската валута и икономиката като цяло.

Компанията, която предлага решения за онлайн търговия се движи във възходяща посока, като тенденцията за развитие на интернет пазаруването дава големи перспективи пред компанията. Корекцията, която направи акцията до 50 дневната средна дава възможност за покупка на атрактивна цена, но предлагаме да се изчака за тест на нивото на подкрепа около $130.

Британският паунд продължава да напредва спрямо щатския си конкурент, което движи валутната двойка във възходящ тренд. Последния пробив на нивото 1.42 даде началото на нова възходяща вълна, която очакваме да достигне 1.43 в средносрочен план. Въпреки позитивните сигнали за покачване, не трябва да се пренебрегва индикатора RSI, който е в зоната на прекупен пазар, което може да забави възходящия тренд или да образува корекция.

Цената на медта се движи в широк рейндж, между нивата 290 – 330, което дава възможност да се търгува близо до нивата на съпротива и подкрепа. Обръщаща формация около $290 и покачване на стойностите на индикатора Стохастик над 40 ще даде сигнал за покупка с цел тестване на 50 периодната средна. При силен натиск от пазара и пробив под поддържащото ниво може да се очаква поевтиняване на медта до следващата ключова подкрепа около 265 

Корекцията на възходящия тренд на японския индекс достигна до ниво на подкрепа, откъдето очакваме обръщане на движението. Пробив над локалната тренд линия около 21610 ще даде сигнал за вход дълга позиция с цел тестване на максимума при 24000 пункта.
Коментари: 0