Международни финансови пазари: 7 февруари

Вчера цената на златото падна до триседмично дъно

Международни финансови пазари: 7 февруари
860 ~ 3 мин. четене

След два поредни дни на сериозни разпродажби на американските фондови пазари, вчера началото на търговския ден беше отбелязано с нов спад за индекса на сините чипове, но в крайна сметка Dow успя да завърши сесията с 567 пункта повече или 2.33% и закри на 24912 пункта. Широкият S&P 500 също приключи на зелена територия, добавяйки 1.74%. Технологичният индекс NASDAQ нарасна с повече от 2% до 7116 пункта.

Междувременно компанията на Илон Мъск SpaceX изстреля мощната ракета Falcon Heavy, като на борда й има плоча, на която са гравирани имената на служителите на компанията, и личния автомобил на Мъск, оборудван с камери.

След края на сесията във вторник Snap публикува финансовите си отчети и стана ясно, че печалбите за последното тримесечие на 2017 г. са за 285.7 млрд. долара, което надмина очакванията на инвеститорите. Акциите напреднаха с повече от 1.5% и приключиха на $14.06. В същото време The Walt Disney Company изнесе резултати, които надминаха прогнозите за приходите, но не и за печалбите. Акциите поскъпнаха с 1.4% до 106 долара. Търговията на европейските пазари продължи тенденцията от последните дни и завърши на червена територия. Dax изгуби 2.32% от стойността си и падна до 12392 пункта. Английският FTSE беляза дори по-голям спад – от 2.64% и закри на 7141 пункта, а френският САС – на 5161. Акциите на BNP Paribas изтриха 3.26% от стойността си, след като банката публикува резултати за с 1.43 млрд. евро по-ниска чиста печалба. Вчера цената на златото падна до триседмично дъно. Една тройунция от ценния метал струваше 1324 долара. Среброто поевтиня с половин процент до 16364 долара.  Петролът беляза ръст. Цената за барел щатски петрол беше $63.93, а за Брент - $67.20.

Основен лихвен процент – Нова Зеландия

В 22:00 часа Централната банка на Нова Зеландия ще изнесе решението си за основния лихвен процент в страната. Очаква се да не бъде изменен от сегашното ниво от 1.75%. Веднага след това ще се проведе пресконференция, на която ще бъде обсъдено решението, а в 23:00 ще говори гуверньорът на Банката Спенсър. Възможна е волатилност на валутните двойки, свързани с новозеландския долар.                                            

Акциите на базираната в Маями, Флорида компания за круизи се движат във възходящ канал, като 50-дневната средна също е в неговите граници. Индикаторът Стохастик се намира в неутрална зона. След като вчера компанията отвори на цена върху линията на подкрепа и се оттласна нагоре, е подходящо влизане в дълга позиция до достигане на нива от около 135 долара за акция.

На 6-часова графика на най-търгуваната валутна двойка се наблюдава движение във възходящ канал. Осцилаторът MACD се намира в положителна територия, но е с индикация за понижение. При неуспешен пробив на линията на подкрепа и рикоширане е удачно влизане в дълга позиция до достигане на линията на съпротива и прибиране на печалбата. При преминаване на линията на подкрепа е подходящо влизане в краткосрочна къса позиция.

На седмична графика на златото се вижда ясно, че от средата на 2016 до днес има ниво на съпротива, което не е пробито. Междувременно се наблюдава възходяща линия на подкрепа през цялата 2017 г. Индикаторът RSI се намира в неутрална зона, като това ни кара да смятаме, че скоро няма да има значителна корекция на цената в дългосрочен план. При пробив на формиралия се триъгълник ще последва значителен скок или спад в цената на златото, Подходящо би било влизане в къса позиция до достигане на цена от около $1280 за тройунция.

На дневна графика на немския индекс се наблюдава форма, наподобяваща триъгълник със зона на съпротива от ноември до януари и линия на подкрепа от началото на септември до края на януари. През последните три месеца движението е относително консолидирано, но от първия ден на февруари следва пробив на линията на подкрепа и на 50-дневната средна. Възможно е индексът да достигне  12 000, което е последното дъно от август 2017 насам, като при неуспешен пробив е възможно индексът да възстанови загубите от последните дни.

Подкрепи Economic.bg