Международни финансови пазари:16 януари

Международни финансови пазари:16 януари
624 ~ 2 мин. четене
В понеделник щатските борси останаха затворени по повод празничното честване на „Деня на Мартин Лутър Кинг“, който е обявен за национален празник. Вниманието на пазарните участници беше насочено към европейските борси, който завършиха на червена територия в първия ден от седмицата, след силния ръст от предходните две седмици. 

Немският индекс на сините чипа – DAX изгуби 1/3 от процента и се понижи до 13200 пункта, докато FTSE 100 отстъпи с 0.12 на сто до 7769 пункта. Търговията на европейските борси беше сравнително слаба заради затворените борси в САЩ. Доларовият индекс, който измерва силата на щатския долар спрямо кошница от основни валути, се понижи до 3-годишно дъно, докато еврото набира скорост поради очакванията, че ЕЦБ ще ореже финансовите стимули. Понеделник беше нов ден, в който еврото поскъпна спрямо конкурентите си, а валутната двойка EURUSD напредна с половин процент до 1.2265. Слабата щатска валута беше предпоставка за поскъпване на златото и среброто, който се повишиха съответно с 0.19% и 0.72%. Златото достигна до 4 месечен връх, след като в края на изминалия ден се търгуваше при 1340 долара за трой унция, а среброто приключи при цена от $17.35. Цената на петрола се задържа на цена от 64.37, като записа минимално изменение от -0.02%, докато сортът Брент поскъпна с 0.59% и премина над границата от 70 долара за барел.

Данни за инфлацията - Великобритания
В 11:30 часа българско време националният статистически институт на Великобритания ще изкара данни за инфлацията на страната за ноември. Анализаторите очакват на годишна база индекса на потребителски цени да е падне до 3.0%, след като през ноември беше достигната най-високата му стойност от 6 години насам при 3.1%.

На инвестиционната банка предстои публикуване на финансовия отчет за последното тримесечие на миналата година, което се очаква да раздвижи цената по осезаемо. Техническата картина показва пробив на линия на съпротива, след отскачане от зоната на подкрепа при $74. Очакванията ни са фундаменталните данни да подкрепят поскъпване на акцията и да видим възстановяване на тренда след периода на търговия в рейндж.  

Серията от пробиви на важни нива на съпротива активираха купувачите, който покачиха цената над 1.22, което възстанови възходящия тренд, след като EUR/USD се движеше в корекция. Индикаторът Стохастик е доста високо в зоната на свръх купен пазар, което показва, че може да престои забавяне на движението и дори леко отдръпване от най-високите локални нива.

Среброто срещна подкрепа от тройното дъно при нивото 15.63, откъдето започна ново поскъпване, при което цената проби една от линиите на съпротива. Текущата цена се бори с пробив, на втората ключова линия на съпротива, пробив на която ще даде път за поскъпване  към стойности около $19.

Щатският индекс направи експлозивно покачване миналата седмица, след добрите финансови отчети на големите компании, което отбелязва връх след връх и скоро е вероятно да пробва нивото от 3000 пункта. Добра възможност за влизане в дълга позиция и при лека корекция на движението съчетана с покачване на индикатора CCI над сигналната линия +100. За обръщане на тренда е нужно първо да видим пробив на тренд линията, последвано от понижение под 50 дневната подвижна средна.
Подкрепи Economic.bg