Международните паспорти – също с чип

Отлагат новите документи за 2018 г.

Международните паспорти – също с чип

Освен личните карти и международните паспорти ще бъдат с чип за електронна идентификация. Новите документи трябва да влязат в сила от началото на 2018 г. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които са подготвени от управляващите и пуснати за съгласуване.

Те станаха факт, след като по предложение на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли текстове от проектозакона за електронната идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. Той настоя те да бъдат записани в Закона за личните документи. 

Новите текстове обаче се различават доста от отменените. Най-малко защото се отлага с една година влагането на чип в новите документи. Първоначалните планове на МВР бяха те да започнат да се издават от началото на 2017 г.

Предвижда се също така освен личната карта с чип да бъдат и международните паспорти. Аргументите на вносителите са, че по този начин ще се улеснят българските граждани в чужбина. Това е особено важно, след като беше дадена възможност за електронно гласуване.

Смяната на личните карти няма да е задължителна, а ще стане постепенно с изтичане на сегашните. По данни на МВР всяка година поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14 години се издават около 600 хил. лични карти, като в някои години този брой се очаква да нарасне до 1,6 млн., пише в. „Сега“.

Има и сериозни промени по отношение на начина на съхраняване на информацията в чиповете. На тях ще бъдат записани данните, които сега са в машинночитаемата зона на личните документи. Те ще бъдат криптирани. Така лесно ще може да се проверява дали една карта не е фалшива, без да има нужда да се дава достъп до биометричните данни на титуляра.

Записаните на електронния носител данни от машинночитаемата зона ще позволят и използване на личната карта за идентификация по електронен път при регистрация в болници, градски транспорт и други. Четенето на тези данни обаче изисква поставяне в четец.

Биометричните данни ще бъдат съхранявани в отделен, защитен сегмент на чипа, но това ще става само ако гражданите пожелаят да има такива. Предвижда се също и правото да се откаже използването на електронна идентификация в личните карти. Дава се възможност като алтернатива на е-идентификация всеки притежател на нова лична карта да избере доставчик на квалифициран електронен подпис, който да му издаде удостоверение за такъв. 

Коментари: 0