МФ е отпуснало 6.5 млн. лв. на партиите в нарушение на Закона за бюджета

Партиите в парламента са получили по 13.25 лв., вместо законово установените 11 лв. на глас

МФ е отпуснало 6.5 млн. лв. на партиите в нарушение на Закона за бюджета

Снимка: Economic.bg/Архив

4529 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Парламентарно представените политически партии и невлязлото движение „Възраждане“ са получили през 2018 г. над 6.5 млн. лв. повече, отколкото е трябвало да получат според разпоредбите в Закона за държавния бюджет. Според справка на Министерството на финансите, което според Закона за политическите партии има отговорността да превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка, дадена на „Шоуто на Слави“, през миналата година шестте партии и коалиции са получили общо 38.65 млн. лв.

В Закона за политическите партии е записано, че субсидия могат да получат партиите и коалициите, успели да преминат 1-процентната бариера по време на предходни парламентарни избори – ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ, „Атака“, ВМРО, „Воля“ и „Възраждане“. Последното гласуване беше през 2017 г., като тогава по-горе посочените партии и коалиции събраха общо 2 920 804 гласа.
Източник: "Шоуто на Слави"

Отново в Закона за политическите партии се посочва, че за един глас се получава сума, заложена в Закона за бюджета за съответната година. Справка в Закона показва, че „годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2018 г. е 11 лева“.

А простата аритметика показва, че умножавайки броя на всеки реално получен глас по време на изборите през 2017 г. по сумата, партиите е трябвало да си разпределят максимум 32.13 млн. лв. Разликата е 6.52 млн. лева, или 13.25 лв. на глас.
Източник: "Шоуто на Слави"

Припомняме, че през 2015 г., когато на власт беше второто правителство на Бойко Борисов, управляващите популистки намалиха субсидията за един глас от 12 на 11 лв., но категорично отказаха да я намалят до 1 лв., каквото желание изразиха хората на референдума през 2016 г.

В разследването на „Шоуто на Слави“ се посочва, че Министерството на финансите е отказало да обяви „формулата“, която е използвало при изплащането на парите. Според предаването обаче, за да се достигне тази сума, се е приело, че ще бъдат преразпределени и гласовете, които са дадени за всички партии, участващи в изборите през 2017 г., но не са успели да преминат 1-процентовата бариера.

"Олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че сме готови да понижим субсидиите, но партиите не трябва да попадат в зависимости. В германия субсидиите са ниски, но там има редица фондации като „Конрад Аденауер“, които осигуряват средства на партиите за изборите, без да ги ангажират с частни интереси. Законът за субсидиите е правен от БСП", беше краткият коментар на премиера Бойко Борисов по повод изнесените данни за отпуснати повече от законово установените средства за партиите.
Коментари: 0