Минаваме на лятно часово време на 25 март

Стрелките ще се превъртят с час напред точно на Благовещение

Минаваме на лятно часово време на 25 март

Снимка: Pixabay

4814 ~ 1 мин. четене
На 25 март (Благовещение) в 3.00 ч. през нощта се въвежда лятното часово време и часовниците ще бъдат преместени с един час напред, съобщават от Института по метрология към БАН. Така в 3.00 ще стане 4.00 часа.

На 28 октомври, в 4.00 часа през нощта, пък ще стане връщането към астрономическото време. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Въвеждането на лятното часово време в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

След проведени наскоро заседания Европейският парламент реши да възложи на Европейската комисия да направи проучване на влиянието на смяната на зимното часово време с лятно, и, ако е необходимо, да предложи промяна на европейската директива и да се спре местенето на стрелките. 
Подкрепи Economic.bg