Норвежката Statoil маха думата \"петрол\" от името си

Компанията иска да акцентира и върху останалите направления от дейността си

Норвежката Statoil маха думата \
828 ~ 2 мин. четене
Statoil ASA, най-голямата петролна компания в Норвегия, ще промени името си на Equinor, тъй като се стреми да разшири обхвата на дейността си в енергетиката извън производството на нефт и газ.

"Светът се променя, а също и Statoil", каза председателят на компанията Йон Ерик Рейнхардсен в изявление, цитирано от "Блумбърг". 

"Най-големият преход, който съвременните ни енергийни системи някога са виждали, е в ход, и ние се стремим да бъдем на преден план в това развитие", допълни той.Новото име отразява изходната точка за равнопоставеност и равновесие (от англ. дума equal) и "nor", за да се отбележи и норвежкия произход на компанията, казват от Statoil, в която правителството притежава 67% от капитала.

Промяната идва само няколко месеца след като Норвежкият суверенен фонд, който управлява активи в размер на 1 трилион долара, шокира света, като обяви, че планира да продаде всичките си нефтени и газови запаси. Посоченият мотив бе зависимостта на страната от петрола, включително държавното участие в Statoil, което дава възможност финансовите активи поне да се на в петролния сектор. Норвегия като цяло се стреми да намали зависимостта си от производството на петрол, коментира Блумбърг.

В стратегията на Statoil заяви, представена през 2017 г., компанията си постави цели за развитието на отделен и конкурентен портфейл, който включва около 15% до 20% от инвестициите в "нови енергийни решения" до 2030 г. След като главният изпълнителен директор Елдар Сетре пое компанията през 2014 г., тя е увеличила инвестициите във вятърна енергия, а наскоро влезе и на пазара на слънчева енергия.

Разходите за ребрандирането се оценяват на между 230 милиона крони (30 милиона долара) и 250 милиона крони, съобщи източник, запознат с въпроса. 

Името Equinor понастоящем се държи като търговска марка от регистриран в Осло ветеринарен лекар, но тази компания скоро ще промени името си, се казва в нейния уебсайт.

Новото име ще бъде предложено на акционерите за гласуване в резолюция на годишното общо събрание на 15 май. Промяната се подкрепя от норвежкото правителство, както и от петте синдиката в Statoil, съобщиха от компанията.
Подкрепи Economic.bg