България да преговаря със САЩ само за изтребители F-16, предлага МО

Според ведомството предложенията на Вашингтон за F-18 не съдържат необходимата информация за анализ и оценка

България да преговаря със САЩ само за изтребители F-16, предлага МО
Министерството на отбраната предлага българското правителство да започне преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16, а модел F-18 изобщо да не бъде обсъждан. Причината е, че предложенията на Вашингтон за F-18 не отговарят на изискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка.

Това каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов на пресконференция във връзка с доклада за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, който е внесен в Министерския съвет.

Запрянов каза още, че също така се предлага премиерът Борисов да създаде такава организация, че при изготвянето на проекта за международен договор да участват българските министри на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Зам.-министърът обясни, че в общата част на доклада, съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1, на САЩ (F16) и на Швеция (JAS  – 39СD „Gripen“).
Коментари: 0