Миню Стайков е задържан при сутрешната акция на прокуратурата

Собственикът на „Винпром Карнобат” е обвинен, че е бил част от организирана престъпна група

Миню Стайков е задържан при сутрешната акция на прокуратурата
9120 ~ 2 мин. четене
Общо 10 души са задържани от полицията след сутрешната акция на прокуратурата във „Винпром Карнобат”, „СИС Индъстрийс" и „Топаз Мел”. Сред тях е и бизнесменът, управлявал трите фирми, Миню Стайков. Това обяви на специална пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Собственикът на „Винпром Карнобат“ ООД Миню Стайков най-вероятно е сред задържаните“, заяви Гешев.

Стайков, както и останалите деветима задържани, ще останат в ареста за 24 часа. Задържаният бизнесмен е сват на Ветко Арабаджиев, който е издирван от българската прокуратура заради подозрение, че е бил част от организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи.

Срещу Стайков също е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г.

Според спецпрокуратурата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци”. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г.  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

„Винпром Карнобат” фабриката беше с изключително модерно оборудване, може би най-доброто в България и с капацитет 1000 мастербокса цигари на един цикъл, който е 5 дни”, коментира Гешев. По думите му печалбата от фабриката е била по 1.5 млн. лева на седмица по цени на черния пазар, а по държавни цени печалбата е около 6 млн. на месец.

„Работниците са довеждани от Армения и не са излизали от фабриката докато са работили. Сградата е собственост на сина на кмета на град Карнобат и е дадена под наем на фирма. Естествено, както е традиционно в тези случаи, фирмата е собственост на някой чужденец или социално слаб, който не знае, че е собственик на тази фирма“, заяви още зам.-главният прокурор.
Подкрепи Economic.bg