33 млн. евро за иновации от Фонда на фондовете

Започват консултации за избор на финансови посредници

33 млн. евро за иновации от Фонда на фондовете
3665 ~ 1 мин. четене
“Фонд мениджър на финансови инструменти”, популярен като Фонд на фондовете, започва пазарни консултации, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Целта е да се подготвят условията за избор на финансови посредници, които ще участват в управление на средства по фонда за технологичен трансфер и иновации. Той е съфинансиран със средства по ОП„Иновации и конкурентоспособност” 2014 - 2020. 

Консултациите за ефективно управление ще бъдат с инвестиционни посредници, фонд мениджъри, инвеститори, управляващи органи и др. 

Стартът на консултациите се дава 4 месеца, след като фондът на фондовете подписа споразумение с управляващия орган на програмата за дялови инвестиции за 150 млн.евро. 

От тях бюджетът за технологичен трансфер и иновации е 30 млн. евро. Към него обаче е предвидено привличане и на частно съфинансиране в размер от 10 до 30%. Така ресурсът по финансовите инструменти с европари за иновации ще е 33,3 млн. евро. 

Средствата ще се насочват главно към информационни технологии, фармация, биотехнологии, мехатроника, нано- и чисти технологии, креативни индустрии, уточняват от МФ. 

Фондът за технологичен трансфер е нов инструмент за България, но и за Европа. Затова идеята е с пазарни консултации да инструментът да се оптимизира, като бъде съобразен с пазарната ситуация и изискванията на инвеститорите, които търсят достъп до финансиране.
Подкрепи Economic.bg