600 млн. евро за малкия и среден бизнес

България е 3-тата държава в ЕС, която се възползва от нова оперативна програма

600 млн. евро за малкия и среден бизнес

Снимка: Стоян Йотов

360 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

102 млн. евро ще може да използва българският малък и среден бизнес чрез новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ (ОПИМСП). Благодарение на различни финансови инструменти, сумата се очаква да се умножи 6 пъти, достигайки 600 млн. евро.

Това стана ясно по време на по време на подписването на споразумение между Министерство на икономиката, Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ (ОПИМСП), предаде репортер на Economic.bg

„Очакваме мултиплициращият ефект да бъде 6 пъти над тази сума, т.е. 600 млн. евро. Чрез тази инициатива трябва да бъде събуден заспалият финансов ресурс в банките”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Ще бъдат финансирани по-рискови фирми, които досега не са имали достъп до банкови заеми.

„Тази програма ще подпомогне предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс. Имаме по-високи гаранции и смятаме, че цената на финансирането да бъде доста по-ниска”, посочи Лукарски.

България е един от пионерите в ЕС в присъединяването към тази инициатива. Ние сме 3-тата държава, която участва в нея след Испания и Малта. 

Сумата от 102 млн. евро е осигурена от ЕФРР, без да има национално съфинансиране. Те обаче не са безвъзмездно финансиране, а са под формата на финансови инструменти. Основните гаранти по новата програма са ЕИФ и ЕИБ.

„Вече сме с една ОП повече и със 102 млн. евро ресурс, предназначен директно за малки и средни фирми и предприемачески инициативи. Надявам се да има достатъчно добри проекти, които да се възползват от това. Така ще има ефект за всички – за икономическия растеж, доходите, данъците”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Само за 2016 г., благодарение на различни програми и инициативи, ще извадим на пазара 1 млрд. лв. – ресурс, достъпен за компанииите в България”, изтъкна той.

Инициативата ще създаде нови възможности за предприемачите, ще генерира растеж и нови работни места. Това е добър пример как еврофондовете подпомагат реални инвестиции в реалната икономика, заяви Валтер Дефа от ЕК.

„България полага усилия да използва финансовите инструменти интензивно”, отбеляза Дефа. 

Очаква се МСП да имат достъп до капитала в началото на есента. 

Подкрепи Economic.bg