26 млн. тона пластмасови отпадъци се произвеждат в ЕС за година

Едва 30% от тях се преработват

26 млн. тона пластмасови отпадъци се произвеждат в ЕС за година

Снимка: Economic.bg

26 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в Европейския съюз всяка година. От тях само 30% се преработват и се използват повторно. През май Брюксел предложи директива за намаляване на вредното им въздействие върху околната среда, която предвижда забрана на използването на пластмаса в клечки за уии, прибори за хранене, сламки, бъркалки и пръчки за балони. 

Директивата, която се очаква да бъде одобрена от ЕП и Съвета на ЕС, предвижда страните членки да намалят използването на пластмасови съдове за хранителни продукти и пластмасови чаши. Производителите трябва сами да покриват част от разходите за преработването на опаковките от чипс и бонбони, цигарени фасове, мокри кърпички и пластмасови торбички. 

Предвиждат се и нови изисквания за етикиране на определени продукти като дамски превръзки. Етикетите трябва да съдържат информация за това как да се изхвърлят отпадъците, какви са отрицателните екологични последици и какво е съдържанието на пластмасата в тях.

До 2025 г. държавите членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, например чрез депозитни системи, отбелязва БНТ. Целта на мерките е Европа да намери начин да превърне пластмасовите отпадъци в икономически ресурс и да се намали замърсяването на океаните и моретата. 
Коментари: 0