Финансовият министър на САЩ прати Тунберг да учи икономика

17-годишната ученичка стана известна с протестите, заради които не ходеше на училище

Финансовият министър на САЩ прати Тунберг да учи икономика

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин остро критикува компетентността на шведската активистка за климата Грета Тунберг. Дипломатът заяви, че 17-годишното момиче първо трябва да отиде да учи икономика в университета, а след това да изнася лекции на САЩ относно инвестициите в изкопаеми горива, предава CNBC.

По време на брифинг в Давос, Швейцария, Мнучин беше попитан дали най-голямата икономика в света трябва незабавно да се откаже изцяло от изкопаемите горива. „Тя главен икономист ли е? Коя е тя? Не съм запознат“, възкликна Мнучин, а след това добави, че се шегува, че не е чувал за Тунберг. „След като учи икономика в университета, тя може да се върне и да ни обясни пак исканията си", изтъкна министърът.

Тунберг, наред с 20 други млади активисти в областта на климата, призова всички присъстващи на форума да спрат тази „лудост“ - инвестициите в проучвания и добив на изкопаеми горива, като „напълно се откажат“ от невъзобновяемия ресурс.

Засилващата се климатична криза е на първо място в дневния ред на Световния икономически форум (WEF). Причините за това са пожарите, довели до огромни щети от САЩ до Амазония и Австралия, а резултатите са, че 2019 г. е най-горещата година за световните океани, също както и втората най-гореща според средната глобална температура.

Светът „в момента гори“

Природозащитниците често са критикувани, че исканията им са далеч от реалността, но по техните думи целта им е да помогнат на правителствата и международните институции да проследят напредъка в дейността си по Парижкото споразумение и целите за устойчиво развитие на САЩ.

Във вторник Тунберг направи обръщение към участниците в WEF, като им се скара заради политическото бездействие по отношение на извънредното състояние на климата. „Бях предупредена, че да карам хората да се паникьосват за климатичната криза е много опасно. Но не се притеснявайте, всичко е наред. Повярвайте ми, преди и аз мислех така и мога да ви уверя, че това не води до нищо", каза младата активистка. Светът „в случай, че не сте забелязали, в момента гори“, добави тя.

Тунберг стана много бързо популярна заради отсъствията си от училище всеки петък. Тогава тя протестираше пред парламента и с това провокира вниманието на пресата. Действията й предизвикаха международна вълна от училищни стачки – известни още като „петъците за бъдещето“. Миналата година имаше милиони деца, участващи в митинги по целия свят.

Американският президент Доналд Тръмп завоалирано атакува шведката: „За да открием възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим натрапчивите пророци на гибелта“, каза той. Държавният глава на САЩ не посочи пряко никого по време на изказването си, но насърчи присъстващите да пренебрегват „алармиращите“ за околната среда и техните „прогнози за апокалипсис“.

Коментари: 0