След 5 години отрицателни лихви, богатите вадят пари от швейцарските банки

Много клиенти местят парите си в сейфове или ги съхраняват другаде

След 5 години отрицателни лихви, богатите вадят пари от швейцарските банки

Снимка: Pixabay

Целта на банките е да държат парите ни. Но в Швейцария някои богати спестовници търсят алтернативи, разказва CNN.

Швейцарските частни банкери казват, че клиентите все по-често искат да изтеглят големи количества пари, за да могат сами да ги съхраняват, въпреки репутацията на страната като сигурно и надеждно място за богати инвеститори. Част от тези пари може би сега са в частни сейфове и складове.

Необичайните ходове следват пет години отрицателни лихви. Политиката, предназначена да попречи на швейцарския франк да поскъпне прекалено много, изисква банките да плащат за парите, които държат в Швейцарската национална банка. В някои случаи банките прехвърлят част от допълнителните разходи на своите най-богати клиенти.

Подобни политики са непопулярни сред клиентите, които са свикнали да печелят лихви по депозитите си, не да плащат такси. Сега някои мислят по-радикалните начини да защитят парите си.

"Много хора мислят какво трябва да правят и търсят алтернативи", казва Адриел Джост, главен икономист в Wellershoff & Partners, консултантска фирма със седалище в Цюрих.

"Това са вашите пари"

Норман Виламин, главен инвестиционен директор на частното банкиране в швейцарската UBP, заяви, че ограничен брой клиенти са пренесли парите си в частно хранилище. Някои може би са продали бизнеса си или жилище наскоро и „не могат да вложат паричните средства наведнъж“, обясни той.

Подобни искания са получени и в швейцарската частна банка Rahn+Bodmer Co., според съдружника Мартин Бидерман.

"Казваме на клиента, внимавайте - това са вашите пари", казва Бидерман. Някои въпреки това ги теглят, добави той.

Банките в Швейцария обикновено считат таксите върху депозитите на клиентите като крайна мярка.
„Банката ще обсъди с клиента, и ако с парите му тя може да направи по друг начин пари, ние няма да ви таксуваме“, каза Виламин. 

Все пак някои банки са принудени да налагат такси на своите най-големи вложители след години на извънредна парична политика.

Отрицателните лихви, въведени в Швейцария през 2015 г., затрудняват банките на страната да генерират печалба от заеми и ипотеки. Плащанията по излишните резерви, които трябва да се съхраняват в централната банка, също им причиняват затруднения.

Credit Suisse обяви миналата година, че ще приложи отрицателен лихвен процент от 0.75% по депозити за над 2 млн. швейцарски франка (2.1 млн. долара). Това означава, че ако отделен клиент или бизнес притежава 3 млн. швейцарски франка (3.1 млн. долара) в банката за една година ще им бъдат начислени 7 500 швейцарски франка (7 750 долара). 

UBS също заяви миналата година, че ще прилага такса от -0.75% върху паричните средства за над 2 млн. франка.

И двете банки отказаха коментар дали са получили искания от клиенти с високи сметки за теглене на пари в брой.

Няма лесен начин

Дори ако клиентите искат да изтеглят големи суми пари, логистиката не е лесна. Първо, клиентът трябва да измисли план за съхранение и застраховане.

Лудвиг Карл, говорител на Swiss Gold Safe, който отдава под наем сейфове в Швейцария и Лихтенщайн, заяви, че компанията отчита повишен интерес към съхранение на пари от 2015 г. насам. Но тегленето на големи количества швейцарски франкове от банка може да бъде трудно, казва той.

Бидерман отбелязва, че след като клиентът изтегли значителна сума пари, може да се затрудни да ги депозира отново. "Всяка банка би имала въпроси", ако клиент пристигне с 800 000 швейцарски франка в брой след пет или 10 години, каза той.

Президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан заяви, че търсенето на пари не е нараснало от 2015 г. Но данните показват, че броят на банкнотите в обращение се увеличава непрекъснато след финансовата криза през 2008 г., която доведе до ерата на ниски и в крайна сметка отрицателни лихви. 

Говорител на централната банка заяви, че ниските лихвени проценти, заедно с репутацията на швейцарския франк като активно убежище, са изиграли роля.

По-специално, броят на използваните банкноти от 1000 швейцарски франка се е увеличил по-бързо от всяка друга деноминация.

В света на отрицателните проценти, паричните средства не са единственото предимство. Ашок Севнарен, изпълнителен директор на IBV Vaults, който има съоръжение в Цюрих, заяви, че съхраняването на злато е голям бизнес за него. Междувременно Бидерман заяви, че клиентите са искали да отделят повече пари за надеждни, изплащащи дивидент швейцарски акции.

Натискът върху европейските централни банки да променят курса нараства, тъй като инвеститорите се борят за сигурност. През септември Швейцарската национална банка заяви, че ще увеличи сумата, която банките могат да съхраняват, без да им се начисляват отрицателни лихвени проценти. Въпреки това, Швейцарската банкова асоциация издаде доклад през следващия месец, в който твърди, че „отрицателните лихвени проценти вече не изпълняват икономическата си цел“.

Европейската централна банка, която има отрицателни лихвени проценти за 19-те страни, които използват еврото от 2014 г., също е изправена пред призиви да проучи вредните странични ефекти на политиката. 

Банките в Европа и пенсионните фондове в региона също са пострадали.
Коментари: 0