„Вековната“ връзка със САЩ е надеждата на Лондон за сделка след Brexit

Великобритания иска и търговска сделка със САЩ, и дигитален данък върху американските компании

„Вековната“ връзка със САЩ е надеждата на Лондон за сделка след Brexit

Снимка: Unsplash

1044 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Дигитален данък
Великобритания иска търговска сделка със САЩ, но иска и да наложи данък върху приходите от цифрови услуги на компании като Google, Facebook и Amazon. Това става ясно от коментира на  министъра на бизнеса в Обединеното кралство Андреа Лийдсъм, цитирана от Reuters. 
Подчертавайки, че силната връзка между двете държави датира от векове, тя отбеляза, че вече са поети ангажименти за сключването на търговска сделка след Brexit. „Така че някои разногласия, които бихме могли да имаме по конкретни въпроси, по никакъв начин не увреждат отличната, силна и дълбока връзка между САЩ и Обединеното кралство“, смята тя Лийсдъм. 
„Винаги има трудни преговори и трудни разговори, но мисля, че що се отнася до данъка върху технологиите, е абсолютно жизненоважно тези огромни мултинационални компании, кокито правят невероятни суми приходи и печалба, да бъдат облагани“, каза още тя. 
Лийсдъм подчерта, че желанието на Великобритания е да работи в международен план с останалите страни, така че целият свят да бъде обхванат от подходящ режим, който да гарантира, че въпросните компании плащат справедлив дял. 
Лондон планира от април да наложи данък върху приходите технологичните компании, генериращи най-малко 500 млн. паунда (657 млн. долара) годишен глобален оборот. Идеята е парите, които те правят от в самата Великобритания да бъдат бъдат облагани с 2% данък. 
Коментари: 0