Мобилен интернет „потече“ и в комунистическа Куба

Властите постепенно разширяват онлайн свързаността в страната

Мобилен интернет „потече“ и в комунистическа Куба

Снимка: Pixabay

Комунистическа Куба започна да доставя мобилен интернет за избрани потребители, като планира да разгърне услугата в национален мащаб до края на годината. Това е важна стъпка към отварянето на една от най-слабо свързаните държави на Западното кълбо, пише Reuters. 

Първи с достъп до интернет на мобилните си устройства сега получават журналистите в държавните издания, като услугата се предоставя от кубинския телеком монополист. Тя е част от по-широка кампания за осигуряване на онлайн свързаност, стартирана от новия президент Мигел Диас Канел. Идеята на държавния глава е, че по този начин ще се даде тласък на икономиката и ще се помогне на кубинците да защитят революцията си. 

Анализатори прогнозират, че увеличаването на достъпа до интернет ще отслаби контрола на властите по отношение на това каква информация достига до хората в иначе еднопартийната островна държава, която има монопол върху медиите. По-рано правителството блокира достъпа до дисидентски сайтове. 

Новата мобилна услуга всъщност е налична от декември, но държавният оператор ETECSA явно не я е популяризирал достатъчно. От информацията става ясно, че за интернет на телефона си могат да доплащат само някои потребители, сред които някои компании и посолства. 

ETECSA планира да я направи достъпна за всичките си 5 млн. клиенти (половината от кубинското население) до края на тази година. Повече подробности обаче не са дадени. 

Куба значително изостава от световните тенденции по отношение на информационния поток и онлайн свързаността. До 2013 г. достъп до интернет бе възможен само на публични места като туристическите хотели например. Оттогава насам обаче правителството започна да приоритизира темата и си постави за цел да подобри свързаността в страната. Така започнаха да изникват интернет кафенета и Wi-Fi точки на открито, а постепенно към мрежата да се свързват и домовете на хората. 
Коментари: 0