Могерини: Страните от Западните Балкани може да са в ЕС до 2025 г.

Според външния ни министър Екатерина Захариева Балканите не са заден двор на Европа

Могерини: Страните от Западните Балкани може да са в ЕС до 2025 г.

Снимка: EU Presidency

492 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Екипите ни поработиха много за срещата на външните министри. Това беше възможност за нас в неформална обстановка да обсъдим важни въпроси. Стигнахме до споразумения, стигнахме до възможност за обмен на идеи по един откровен начин. Това заяви Фредерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на пресконференция след неформалния съвет на министрите на външните работи „Гимних“.  

„Днес традиционно обменихме идеи с държавите-кандидатки за членство в ЕС, вниманието беше насочено към сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната“, продължи тя.

Могерини насочи вниманието на журналистите върху трите теми, които са били обсъдени на неформалния съвет – стратегия за Западните Балкани, Сирия и Корейската народно-демократична република. Тя обясни, че срещата е била първата възможност на държавите членки да обсъдят стратегията за Западните Балкани, представена през миналата седмица в Страсбург. „Много положително премина обсъждането с министрите. Всички са обединени, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори от региона“, обясни Могерини.

"Нещо, което искам да подчертая - Стратегията се отнася до целия регион. Не създава различни категории, различни очаквания сред регионалните партньори, които имаме в Западните Балкани. И дори този хоризонт, който беше споменат от министър Захариева - 2025 година е реалистична, възможна перспектива. Това не е цел", заяви Фредерика Могерини

По темата за Сирия върховният представител коментира, че ситуацията става все по-трудна. „Европейският съюз продължава да обръща голямо внимание на конфликта, който ще бъде акцент в предстоящата конференция в Брюксел на 24-25 април“, добави Могерини. Вниманието на предстоящата среща ще бъде насочено в два аспекта – хуманитарна подкрепа за сирийците в страната и в съседните държави и подкрепата на ООН за политическия процес в Женева.

„Според нас това е единственият начин да се започне реален политически преход в страната, така  че Сирия да стане дом на всички сирийци, да се запази многообразието в обществото и да се противопоставяне на Ислямска държава“, коментира Могерини.
Подкрепи Economic.bg